Followers

Sunday, March 17, 2013

LAKSAM


BAHAN KUAH :

~halia (besar ibu jari)}
~bwg merah (5 ulas)} ditumbuk
~ikan sardin (10 ekor) }ambil isi n tulg ikan diblender sampai halus..ambil airnya
~asam keping (ikut nk masam mna)
~santan(ikut nk lemak mna)
~lada hitam }ditumbuk halus

CARA2:

~tumis bahan tumbuk ( halia & bwg merah )
~ #aku tambah cili kering cket nk bg rasa pedas2...tp xbnyk lh..ambk syrt)
~masuk ikan n bhan blender ikan tuh...+ air cket...(jgn bg cair k )
~masuk santan n perasa (garam&aji)
~asam keping & lada hitam..kacau2 yea jgn sampai pecah minyak...DONE!!

KUAH SAMBAL:
~blender 20 tangkai cili kering bersama belacan (besar ibu jari)
~minyak+masuk bhn blender +perasa (biar sampai kering dn buka api perlahan)

BAHAN KUAH :

~halia (besar ibu jari)}
~bwg merah (5 ulas)} ditumbuk
~ikan sardin (10 ekor) }ambil isi n tulg ikan diblender sampai halus..ambil airnya
~asam keping (ikut nk masam mna)
~santan(ikut nk lemak mna)
~lada hitam }ditumbuk halus

CARA2:
~tumis bahan tumbuk ( halia & bwg merah )
~ #aku tambah cili kering cket nk bg rasa pedas2...tp xbnyk lh..ambk syrt)
~masuk ikan n bhan blender ikan tuh...+ air cket...(jgn bg cair k )
~masuk santan n perasa (garam&aji)
~asam keping & lada hitam..kacau2 yea jgn sampai pecah minyak...DONE!!

KUAH SAMBAL:

~blender 20 tangkai cili kering bersama belacan (besar ibu jari)
~minyak+masuk bhn blender +perasa (biar sampai kering dn buka api perlahan)
~lletak dlm mangkuk kemudian perahkan limau nipis...DONE!!


CARA BUAT LAKSAM :

2cwn tpung beras,
2sudu bsr tpg gndum,
1/2 cwn air panas,
5 1/2 cwn air biasa ~dikacau

pnaskan periuk kukus..ambk tdung periuk sapu ngan mnyk cket..tuang bahan laksam.. pastuh kukus lah..nmpk dh mlembung tuh kira dh msak

ikut resipi ni mmg mnjadi..tp depends lah kn..sstngh x mnjadi..
SELAMAT MENCUBA EHH....

resepi by my beloved frens :)

No comments:

Post a Comment