Followers

Monday, April 8, 2013

telur bistik


BAHAN-BAHAN:
  • 3 biji telur ayam                                    | dipecahkan dan dipukul
  • 30gm sayur campur
  • 20gm daging ayam                             | dicincang
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 biji bawang besar                          | dihiris
  • 2 ulas bawang putih                         | diketuk
  • Garam secukup rasa
  • 180ml air
  • Minyak masak secukupnya
     
CARA MEMASAK:
  1. Panaskan minyak masak di dalam kuali, masukkan bawang putih dan bawang besar. Kacau sebati sehingga layu.
  2. Masukkan sos cili,sos tiram dan air. Biarkan selama seminit.
  3. Kemudian masukan daging ayam yang di cincang kacau sehingga daging ayam masak.
  4. Masukkan sayur campur. Masukkan garam secukup rasa. Kacau sehingga pekat, angkat dan ketepikan.
  5. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng telur ayam yang di pukul tadi seperti menggoreng telur dadar tetapi nipis.
  6. Apabila telur dadar masak ambil bahan inti yang telah di masak tadi dan letakkan di atas telur dadar. Lipatkan menjadi empat segi. 
  7. Sedia dihidangkan.

p/s : kalau taknak letak dalam telur pun bole. curahkan diluar telur yg berisi ayam ;) guna nonstick pan ya supaya hasil telur lebih cantik dan xmelekat

sumber : karangkraf

No comments:

Post a Comment