Bahan-bahan ( 1 orang )
·
2 sudu minyak masak
·
2 ekor udang
·
2 sb cili kisar
·
120gm kuey teow
·
sejemput tauge dan kuchai
·
10 ekor isi kerang
·
60ml kicap CKT
·
1 biji telir ayam
·
Sedikit serbuk perasa (ajinomoto)
Cara-cara
1. ok mula2
masukkan minyak dengan udang dalam kuali (kuali tebal tau biasanya warna
hitam).
2. masak
udang ni dengan api yang kuat. Kemudian bila udang agak masak, masukkan cili
kisar n sdikit ajinomoto tadi tu.
3. Masak
cili tu sekejap kemudian perlahankan api, masukan k.teow, tauge, kuchai dan
kerang. Gaul sebati (kuatkan semula api)
4. Kemudian
masukkan kicap CKT dan juga telur ayam (yg dah dibasuh yer)dan masuk stgh cawan
air. Kuatkan api tunggu sehingga telur tu separuh masak.
5. Tutup api
kemudian gaulkan bahan2 tu sekejap (sekejap ja) kemudian angkat sebelum kicap
tu kering.
6. Sedia
untuk hidangan yum yum yum
Tag
No comments:
Post a Comment