Followers

Sunday, June 16, 2013

char ktiaw~

Bahan-bahan ( 1 orang )
·         2 sudu minyak masak
·         2 ekor udang
·         2 sb cili kisar
·         120gm kuey teow
·         sejemput tauge dan kuchai
·         10 ekor isi kerang
·         60ml kicap CKT
·         1 biji telir ayam
·         Sedikit serbuk perasa (ajinomoto)
Cara-cara
1.    ok mula2 masukkan minyak dengan udang dalam kuali (kuali tebal tau biasanya warna hitam).
2.    masak udang ni dengan api yang kuat. Kemudian bila udang agak masak, masukkan cili kisar n sdikit ajinomoto tadi tu.
3.    Masak cili tu sekejap kemudian perlahankan api, masukan k.teow, tauge, kuchai dan kerang. Gaul sebati (kuatkan semula api)
4.    Kemudian masukkan kicap CKT dan juga telur ayam (yg dah dibasuh yer)dan masuk stgh cawan air. Kuatkan api tunggu sehingga telur tu separuh masak.
5.    Tutup api kemudian gaulkan bahan2 tu sekejap (sekejap ja) kemudian angkat sebelum kicap tu kering.
6.    Sedia untuk hidangan yum yum yum

Tag

No comments:

Post a Comment