Followers

Friday, May 17, 2013

EGG TART SIMPLE


oleh:Nur Honney Robbi
cc : www.facebook.com/bukuresepi 
Bahan untuk Crust Sheel
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Cara membuat shell:
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman. .( Honney simpan 30 min je)
6. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
7. Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar-benar sejuk sebelum kita letakkan filling tart telur.


Filling Untuk egg tarts

Bahan untuk filling :
1 cawan susu cair .( Honney guna 1½ cawan susu cair)
4 biji telur
1 cawan gula halus.( Honney guna ¾ cawan gula, lepas nie kena kurangkan lagi)
1 cawan air .( Honney guna ½ cawan air)
1 sb tepung kastard .( Honney guna 3 sb tepung kastard)
1/2 tsp vanilla essence .( Honney tak letak)
2 titik perwarna kuning telur .( Honney tambah)

Cara membuat filling :
1. Pukul gula dan telur.( Honney mixer lebih kurang 5 min )
2. Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati. (Honney bancuh tepung kastard dengan sedikit susu cair tak nak kasi berketul-ketul)
3. Mas tapis bancuhan filling tadi. (Honney pun tapis juga)
4. Tuangkan pada shell yang dah masak tadi. Agak-agak nampak macam smooth je dah kekuningan orengean tuh masak la tuh ! tunggu sejuk baru makan!
5. bakar pada suhu 190c selama 10-15 minit dengan api atas bawah. (masa nie kena jaga api betul-betul kalau tak memang jadi dayang senandung ler)

No comments:

Post a Comment