Followers

Friday, May 17, 2013

NASI AYAM BANGKOK


Oleh:Nur Alwanie
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

Bahan2 : Ayam (seekor)-potong ikut suka
beras 3 1/2 tin susu, Garam, gula, 5 sudu minyak utk menumis

BAHAN TUMBUK : (UNTUK BUAT PASTE NASI AYAM)

1 biji buah pala (ketuk amik isi saja)
1/2 inci halia, 1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan putih, 2 sudu teh jintan manis
8 bj bunga cengkih
1 bj buah pelaga
4-5 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
1 inci kulit kayu manis
3 kelopak bunga lawang

CARA BUAT PASTE NASI :
panaskan minyak, masuk bahan tumbuk tadi.bila pecah minyak, masukan air, biar hingga mendidih. Masukan ketulan ayam, garam serta gula, tuang dlm periuk berisi beras, jerang hingga masak.

UNTUK SAMBALNYA :
BAHAN-BAHANNYA :
20 bj cabai melaka
2 bj cabai hidup
seulas bwg putih
air asam limau nipis
1 1/2 biji
2 camca besar air

CARA-CARANYA :
tumbuk cabai melaka, cabai hidup dan bwg putih. Kemudian masukkan air asam limau, garam, gula serta air.kacau (klu malas blend aje..)

ACAR KOBIS :
BAHAN-BAHANNYA :
bwg besar sebelah-potong nipis, kobis sejurai, potong panjang, cabai hidup-potong serong,daun bawang-potong anggaran satu inci, gula, garam, cuka dan air

CARA-CARANYA :
gaul bwg besar,kobis,cabai hidup dan daun bawang.
bancuh gula,garam,cuka dan air.
gaul bersama bahan diatas ( acar ni tidak dimasak cuma gaulkan aje...)

UNTUK ULAMAN:
timun dan salad

No comments:

Post a Comment